oefentherapie regio deventer

Artrose

 

Wat is artrose

Artrose is een aandoening van de gewrichten. Een gewricht wordt meestal gevormd door twee botten. Om de uiteinden van die botten ligt het gewrichtskraakbeen. Dit zorgt ervoor, dat de botuiteinden soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Bij atrose gaat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit en kan op den duur zelfs geheel verdwijnen.
Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, heupen en wervelkolom. In totaal zijn er meer dan 1,2 miljoen mensen die in meer of mindere mate last hebben van artrose. Artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Bij overbelasting door een afwijkende stand of verkeerd gebruik of door blessures kan het slijtageproces sneller gaan dan normaal.

 

Het netwerk

Het artrosenetwerk is met name bedoeld voor 50-plussers. Het netwerk bestaat uit oefentherapeuten die zich verplicht hebben te werken volgens de richtlijn artrose van de VvOCM, aangevuld met de laatste inzichten over evidence based practice en patiëntgestuurde zorg.

 

Behandeling

Het protocol is ontwikkeld om een interactieve behandelmethode aan te reiken voor mensen met artrose.

Patiënten met artrose zijn het meest gebaat bij een behandeling, waarbij het dagelijks functioneren en de dagelijkse bewegingen centraal staan.

Het heeft oog voor individuele problemen en levert hier maatwerk voor. Er zijn geen apparaten nodig voor de uitvoering, zodat geen therapieafhankelijkheid ontstaat ten opzichte van de therapeut. De hulpvraag van de cliënt is het belangrijkste gegeven tijdens de behandeling. Het leren nemen van eigen verantwoordelijkheid is een onmisbaar onderdeel van de therapie.


Mensen die het behandelprogramma volgen kunnen inloggen met een code, die zij krijgen van de oefentherapeut die aangesloten is bij het netwerk. Hierdoor krijgen zij toegang tot extra informatie over artrose en overzichten met oefeningen.

Meer informatie over het netwerk en aangesloten therapeuten kunt u vinden op www.artrosenetwerk.nl.

 

Meer informatie over reuma kunt u vinden op www.reumafonds.nl.